Trending i vinter

Om man ser på utbudet av vinterkläder i affärerna, vintern 2013, är det tydligt att det finns några vinterjackor som är tidlösa och som alltid anses vara trendiga. Utöver det finns det en rad plagg som förändras mer eller mindre beroende på hur modet förändras.

Två av de trendiga jackmodeller som finns i mängder av modeller och färger är skinnjackan och dunjackan. Skinnjackan har varit trendig sedan 50-talet även om modellerna självklart förändras något år från år. Det är en perfekt jacka att ha om man är citymänniska och främst rör sig på stan och inte behöver vara ute flera timmar sträck. När det kommer till vinteraktiviteter är däremot inte skinnjackan lika populär. Där tar istället den tidlösa dunjackan över.

Dunjackan är definitivt ett trendigt vinterplagg som passar både unga och gamla. De kortare modellerna är vanligare inne i stan medan de som går ner en bit över baken är betydligt varmare och mer funktionella och ses därför oftare på de som är ute och rör på sig mycket under vinterhalvåret.

Även hos de som motionerar är dun vanligt men då i formen av en väst. Dunvästen blev trendig för något år sedan och används idag både tack vare dess funktionell och estetik. Den är både snygg och lagomt varm när man springer eller åker skidor. I dessa fall är en hel dunjacka många gånger för varm. Ett ställe där klädseln knappt förändras oavsett om det är sommar eller vinter är på träningslokalerna. På gymmet kommer människor i lika träningskläder oavsett årstid. Här samsas slitna t-shirtar med trendiga och moderiktiga funktionskläder. Inne- och utekläder går alltså inte helt hand i hand, även om de ofta gör det.