Shopping för fisketuren

För en inbiten naturmänniska och sportfiskeentusiast finns det inget härligare än när väskan packas inför en fin fisketur. De kommande dagarna bjuder på sköna lugna dagar vid vattnet med naturen som fridfullt sällskap. Det enda man behöver bekymra sig om är vad som bör skrivas ned på packlistan och vad som kanske bör stanna hemma. Alla har nog minnen av turer som blivit mindre lyckade just på grund av avsaknaden av viktiga utensilier.

Av absolut största vikt är självklart själva fiskeutrustningen. Fiskespö, rulle(ar), linor och håv. Vad du behöver varierar beroende på vad och var du fiskar. När du checkat av detta är det dags att organisera komforten. För att ha det bekvämt behövs ett tält av hyfsad kvalitet, ordentliga liggunderlag, reservkläder och något du kan äta på. Naturligtvis vill du även ha med en bra filékniv. Det finns flera stora nätbutiker som erbjuder fiskeutrustning, bland annat favoriten Jakto som säljer allt inom friluftstliv med en hel sektion för fiske.

Alla goda fisketurer med övernattning bör inkludera en öppen eld, vare sig du grillar nyfångad fisk eller inte. Visst kan du köra ”grottmannens taktik” och framkalla gnistor med stenar, om det känns mest genuint. Tidningspapper och tändare går dock fortare och tännstål symboliserar klass ute i vildmarken.

Som vid all ute vistelse under de varmare månaderna på året, finns det insekter som är mer eller mindre trevliga att umgås med under fisketuren. Här har vi mygg, knott och andra blodsugare, som kan grumla den efterlängtade fisketuren. Ett bra myggmedel är därför bra att packa med, liksom en mygghatt för de områden där det svärmar av mygg.

Ett annat tips är att ha med energirik mat. Självklart hoppas du på utsökt fisk direkt från sjön, men det finns inga garantier och hunger är helt klart det värsta sällskapet. Med god mat och dryck i ryggsäcken kan du vara säker på att det blir en förhållandevis angenäm upplevelse, även om fiskelyckan inte är framme.

Den frystorkade maten som finns att köpa, kan vara ett bra alternativ att ta med sig. Det finns många olika maträtter att välja mellan, som kyckling i curry eller kebabgryta till exempel. För att tillaga behövs bara lite varmt vatten, en påse frystorkad mat och en sked.

För att kunna packa med sig de nödvändiga tillbehören för fisket, är det bra att ha en funktionsenlig ryggsäck. En ryggsäck med inbyggd pall kan vara klokt, för att kunna göra fisket bekvämt under de stunder du inte står och kastar. Kanske är du mer av en kastmetare, då det blir långa stunder av väntan, annars fungerar pallen bra då du behöver sitta ner en stund mellan fiskarna du dragit upp.

Underskatta inte heller den moderna teknologins hjälp. Så länge du ändå har telefonen med dig, finns det ingen anledning att inte använda sig av appen FishBrain. Där kan du inte bara skryta om fångsten, utan också hitta goda fiskevatten och ta del av råd från fiskare som varit där tidigare.