Shoppa till festen

Att fixa ett barnkalas kan låta väldigt enkelt, men när man väl sätter igång så upptäcker man ofta att det finns väldigt mycket att planera och fixa inför kalaset.

För att få ett lyckat kalas är det bra att ha en bra plan innan för att få med allt vad kalas innebär. Några frågor att ställa sig är vilka ska man bjuda? Vilka aktiviteter ska det finnas på kalaset? Vad ska det bjudas på? På mama.nu finns en bra artikel att ta hjälp av, där det finns många bra tips på ett lyckat barnkalas.

Gäster

För det första bör man fundera över vilka man ska bjuda. Finns tiden, lusten och utrymmet kan det vara roligt att bjuda hela klassen på kalaset. Men man kan också gå efter den praktiska tumregeln som säger att ”man bjuder så många gäster som barnet fyller år”. Ett barn som fyller fyra år bjuder alltså fyra gäster. Detta är en väldigt smart regel som passar extra bra när barnen är små. Beroende på vilken ålder barnen har och hur många som bjuds bör du även fundera över om föräldrarna ska vara med på kalaset eller inte.

Inbjudningskort

En annan viktig sak att planera är inbjudningskorten. Var noga med att få med all information på inbjudningen, såsom tid och plats samt vad som kommer att bjudas på kalaset så att föräldrarna vet om barnen ska ha ätit lunch innan de kommer eller inte. En annan bra sak att nämna på inbjudningen är att gästerna ska OSA om de inte kan komma så att du kan plocka bort de namnen från listan när du planerar.

Köpa

När gästlistan är klar och alla gäster fått den information de behöver börjar de bli dags att fundera över vad som behöver införskaffas till kalaset. På nätet  hittar du garanterat det du behöver, dekorationer, dukningsprodukter, kalastillbehör och presentpåsar. Det mesta som behövs till kalaset.  Med ballonger och serpentiner kan man enkelt dekorera hemmet eller lokalen så att det ser lite extra festligt ut. Ett smart tips är också att investera i engångstallrikar och muggar med något roligt Disney-mönster eller liknande. Det gör det både roligare för barnen och enklare för dig när det är dags för städning. Att göra små godispåsar är också ett populärt kalastrick. Godispåsen brukar man ge precis innan alla ska gå hem. För att göra det extra roligt kan man låta barnen fiska upp sin godispåse från en fiskedamm eller leta efter godiset under en skattjakt.

Bjuda på

Man vill ju förstås även bjuda på något gott under kalaset. Om du är duktig på att baka kan du baka själv för att bjuda på en mer personlig tårta men en färdigköpt prinsess- eller glasstårta brukar också gå hem bland barnen. På Coops sida finns många bra recept och tips som passar till barnkalas. Bjud gärna också på små kakor och bullar för att alla ska kunna hitta något som de tycker om. För en mer matig bjudning på kalaset kan man laga korv med bröd eller pannkakor, som är två stora favoriter bland de flesta barn.