Shoppa reservdelar

Idag hittar du de allra flesta reservdelar till bilen på nätet. Att beställa från nätet är väldigt smidigt och enkelt och oftast finner du dessutom ett större utbud och bättre priser på internet än i vanliga butiker. Söker du på ordet ”reservdelar” får du upp massor av resultat av hemsidor som säljer allt från motordelar och bromsskivor till belysning, olika typer av filter samt avgassystem. Dessa produkter går vanligtvis att hitta till de allra flesta vanligaste typerna av bilar.

Mycket av din bils underhållsarbeten kan du fixa på egen hand, medan andra saker behöver utföras av en erfaren mekaniker på en verkstad. Saker som du kan byta på egen hand är till exempel däck, lampor, tändstift samt olja och oljefilter. Du kan även fylla på kylarvätskan, smörja dörrlås och gångjärn, kontrollera bromsvätskan och fixa mindre rostskador på egen hand. En bra sida med reservdelar till de flesta bilmärken som finns idag är Mekanika, hos dem hittar du allt från olja och filter till en färdig kamremssats.

Större och mer avancerade lagningar i motorn, kontrollering av bromsar, spännremmar, elsystem och liknande arbeten bör däremot en mekaniker sköta. Många bilverkstäder erbjuder idag något som heter ”Gör det själv”-hall. Dit kan du åka för att på egen hand fixa saker som oljebyte, biltvätt och mycket mer. I dessa hallar kan du dessutom ta hjälp av personalen om du inte själv vill eller kan meka med bilen.

Genom att åka på en testrunda (på ett par mil) med din bil kan du känna efter och undersöka om allt är som det ska. Här kommer några frågor som du kan fundera över på din testrunda;

  • Märker du av ovanliga vibrationer eller ljud?
  • Har fjädringen oljud för sig när du kör över gupp?
  • Drar bilen åt något visst håll när du bromsar lite hårdare?
  • Vibrerar ratten vid inbromsning?

Om ditt svar blir ja på en eller flera av dessa frågor behöver du med stor sannolik fixa eller byta ut något i din bil.