Shoppa för vinteraktiviteter

Om du aldrig åkt slalom eller om du fått nytändning och vill ta upp slalom igen efter en lång dvala så är det på tiden införskaffa vettig skidutrustning som gärna håller god kvalitet. Det behöver nödvändigtvis inte kosta så mycket.

Många av de gamla traditionella märkena lever fortfarande kvar i slalomindustrin: märken som Völkl, Atomic, Salomon, Rossignol, Head och Fischer tillverkar än idag de bästa slalomskidorna och pjäxorna på marknaden. Uppstickarna K2 och Marker har också etablerat sig på skidmarknaden och är värda att ta en extra titta på.

SkidåkningInvestera gärna i ett par lätta skidor om du är ny i backen. Du kan få riktigt billiga skidor med både kvalitet och prestanda om du surfar runt lite. Du behöver inte lägga ned mer än maximalt 4000 kronor idag då konkurrensen hårdnat en hel del sista åren. Åk gärna ut till en fysisk sportbutik såsom Intersport eller Stadium och testa urvalet du hittat på nätet innan du slår till. Tips på en bra nätbutik är Länna sport.

Det är minst lika viktiga att du har en bra ”gear” och varma men smidiga kläder i backen för att hålla kropp och muskulatur varm när du sitter på väg upp för backen i kabinhytten eller i liften.

Ett bra sätt för att hålla sig varm och kunna reglera kroppstemperaturen är genom att använda sig av lager på lager principen. Lager 1 består av ett bra underställ som transporterar bort fukten från kroppen, om du rör dig mycket och är aktiv så ska du välja ett underställ i syntetmaterial är du däremot frusen och ska vara ute en längre stund så är merinoull ett bra alternativ. Absolut inte bomull då det absorberar fukt och resulterar i att du blir blöt och kall. Lager 2 består av till exempel en fleece, är det väldigt kallt kan du gärna kombinera med ytterligare en tröja och slutligen Lager 3 som består av ett vattentätt och vindtätt lager med ett membran här kan använda sig av GoreTex så även det yttersta lagret kan transportera ut fukt. Det innebär att du lätt kan klä dig varmare med ytterligare plagg när du tar en paus eller ta av dig ett lager om du blir för varm.

Designen på kläderna är upp till dig. Gillar du tight eller mer löst och baggy? Gillar du mer retro än modernt och funktionellt? Valet är upp till dig men tänk på att du köper något som håller värmen och det gäller ännu mer i valet av handskar. Här bör du satsa på något högre kvalitetsalternativ efter som fingrarna är känsliga om de inte får tillräckligt med cirkulation och värme.

Skidkläder är givetvis subjektivt men är du förhållandevis ny i backen så tänk mer på kvalitet och värmebevaring än mode och design.

Planerar du för andra vinteräventyr än skidåkning kan man behöver köpa till andra saker. Om du gillar fjällvandringar behöver du även en händig ryggsäck som håller packning och tål både väta och kyla. Du behöver också ett spritkök som är lätt att ta med och en vattenflaska som håller varma och kalla drycker. Viktigast under vandringar borde ändå vara ett par schyssta skor. Du ska gå i tuff terräng och behöver sko som håller din fötter varma, samt ger ordentligt fäste oavsett underlag. Här ska man inte vara rädd för att kosta på sig och betala några tusen. Skorna kommer att hålla i många år!