Shoppa för friluftslivet

För många finns det få saker som är så härligt som att spendera tid ute i skog och mark, att uppleva naturen i dess storhet. Men detta är ju inget man bör göra i jeans och gympadojor; en varm, torr och väl förberedd vandrare är en lycklig vandrare, och detta uppnår man genom att utrusta sig rätt innan man beger sig av ut i den vida världen.

Kläderna är så klart väldigt grundläggande utrustning och det gäller att klä sig både för att hålla värmen och hålla sig torr, speciellt om man ska ut under höst eller vinter. Den bästa metoden är den populära lager på lagerprincipen där man normalt sett har tre lager som arbetar tillsammans för att frakta bort fukt från kroppen samtidigt som man hindrar fukt från att komma in.

När man är rätt klädd kan man sedan börja titta på vad man har på fötterna. Att gå omkring i skog och mark kan kräva en hel del av fötterna och man gör sig själv en stor tjänst om man köper ett par rejäla kängor.

Ett inköp få ångrar är sedan ett par vandringsstavar. Är man en nybörjare är detta något man inte bör underskatta då de är väldigt praktiska för att hantera höjdskillnader när man är ute och vandrar. Men fördelarna slutar inte där, ett par vandringsstavar avlastar även knän och fötter, ger en skjuts i uppförsbackar och håller en säkrare i nedförsbackar. Det finns många olika att välja mellan och för att hitta ett par som passar en bäst kan man dra nytta av en omfattande guide.

Allt detta bör man se som grundutrustning och borde egentligen följa med oavsett hur längre man har planerat vara ute eller i vilken typ av natur. Efter detta gäller det att planera mer för en specifik vandring man har tänkt sig göra. Saker som om man behöver utrustning för att övernatta ute i naturen. Självklart bör man alltid ha med sig något att äta, men tänker man bara vara ute några timmar kommer man nog inte behöva ett portabelt kök eller liknande.