Handla träningsskor online

I Sverige är ett av de dyrast länderna på träningsskor. Om man passar på när man åker utomlands eller att man letar runt på nätet så kan man hitta samma sko till halva priset. Varför det är så har tillverkarna inga självklara svar på.

Den stora löpsäsongen drar igång så fort vägarna har tinat fram och det börjar andas vår i luften. Och många är vi som börjat redan nu snegla på säsongens löparskor men ska man köpa dem i Sverige så får man lägga upp ganska mycket pengar om man jämför med många andra länder. Om man jämför med till exempel USA så kan samma sko vara mer än halva priset billigare och i England så är det ungefär halva priset. Och vänder man sig till nätet så hittar man skorna kraftigt mycket billigare trots att det kan vara på en svensk hemsida. Att handla träningsutrustning på nätet är populärt och butiksägare märker att fler och fler kunder gör så att de provar ut skorna i butiken för att sedan kolla vad samma sko kostar på nätet.

Hur kan det vara så stor skillnad då det är samma tillverkare oavsett vilket land de säljs i? Enligt en artikel i Råd&Rön så svarar Adidas groups nordiska PR-chef Emma Stjernlöf att skillnaden beror på att det är olika kostnader för företagen beroende på vilket land de har butik eller verkar i. Momssatser, tullavgifter och olika länders valutakurser påverkar det slutgiltiga priset. Sen påverkas också priset av hur konkurrensutsatt marknaden är. Sportbutikerna har i Sverige fri prissättning så därför får butiken själva bestämma vilket pris de behöver och vill ta men leverantörerna rekommenderar alltid ett pris och ofta följer butiken detta. Rekommendationen från leverantören sätts efter en jämförelse med hur den Europeiska marknaden ser ut. Och så länge alla butikskedjor håller någorlunda samma prisnivå så ser branschen ingen anledning för dem att sänka sina priser.